Generationernes landskab

Det vundne konkurrenceforslag drager inspiration fra det historiske Frederiksberg med smukke bygninger og elegante grønne frirum koblet med et mere dynamisk byrumsdesign. Generationernes Frederiksberg er et helt nyt bykvarter i grænselandet mellem det gamle og det nye Frederiksberg, der erstatter et eksisterende plejehjem og fodboldklub langs banerne ved K.B. Hallen. Projektet er udformet som et åbent plejehjemsbyggeri med en række lommepladser dedikeret forskellige funktioner, der vil fungere som generatorer for byliv.
Generationernes Hus LARK 04
RUBOW Generationernes Hus_ 10
Uderum med funktioner
Bygningsstrukturen skaber en serie af lommepladser, -byrum og -haverum i tæt kontakt med Ingeborggårdens og Klubbens indre funktioner og med overdækkede zoner til udeliv i al slags vejr.
Generationernes Hus LARK 05
Park Play
Parkeringslommerne Park Play mod Marielystvej har dobbeltudnyttelse – I weekenderne anvendes parkeringspladserne både for besøgende, personale og til fodboldklubbens aktiviteter. I dag-timerne på hverdage hvor parkeringspladsen er tynd for biler, er der skabt rammer for de lokale skoler og træningstilbud med cirkeltræning, parkour, alfabet-tagfat, udendørs matematik og stopløb på 100 m linjen på vej til sportsbåndet og banerne. En simpel og lille omkostning der giver stor værdi tilbage som sundhedsfremmende tiltag, og skaber byliv på uventede steder.

RUBOW Generationernes Hus_ 5
Sportsbåndet
Sportsbåndet samler forbindelser, aktiviteter, leg og ophold i et dynamisk og levende byrumsstrøg. Her leves livet og kroppen bruges. I Sportsbåndet emmer det af trænings-aktiviteter, tricks på løbehjulbanens skate rails og street bold på multibanen efter skoletid.

Sportstorvet
På Sportstorvet inviterer grønne øer til fitness og træning, trampolin hop eller et slag bordtennis inden kaffen på cafeen. Midt mellem aktiviteterne er uprogrammerede lommer, plads til at betragte livet, en pause på gåturen og at sidde på kanten af aktiviteten og være ’med’.

RUBOW Generationernes Hus_ 11
Den Hemmelige Have – Demenshaven
Den Hemmelige Have ligger som en skærmet og tryg oase af planter, dufte og naturens lyde dedikeret beboere, pårørende og personale. Her er der plads til kontakt med naturen, rum for 1 til 1 relationer i rolige kroge mellem græsserne, at vandre frit i trygge omgivelser, plads til at gå og træne balancen.

Citrusterrassen og Grillterrassen
De nære terrasser – Citrusterrassen og Grillterrassen – ligger i tæt kontakt med hall, værksted og de fleksible beboerområder og anlægges med belægningsklinker i lys gul beton afstemt med facaderne.

Den hemmelige haves stier anlægges, så de visuelt fremtræder som grus og udføres i asfalt med grustilslag af majssten i gylden farve, så de er fuldt tilgængelige. Hvor stierne er bredest indlægges zoner med brosten, knoldebro-lægning og trædefliser, der kan indgå naturligt som træning af balance og sansemotorik i gåturen. Citrusterrassens eksotiske planter i potter og faste skakborde giver duft og erindring fra ferier til syden til den lune plads i solen. Gennem vinteren overvintrer planterne inden døre. Grillterrassen fanger eftermiddags- og aftenlyset og er disponeret med plads til fællesspisning og selskabelige arrangementer.

Urtebedet
I Urtebedet tæt på terrassen plukkes krydderurter til grillretter og salater. Nyttehaven er havens spiselige hjørne og hvor beboerne kan plante og passe det såede. Haven indrammes af en fast kant i beton, der varierer i højden fra siddepladser til bordhøjde, hvor beboere med rollator og i kørestol kan nusse om det groede. Motorikhaven inviterer til en gyngetur eller et hvil i de faste hængekøjer i reb mellem trækroner og sommerfuglebusk.

Den blomstrende have
Den blomstrende have er et flor af blomster fra forårs-bebuderen vintergæk, til tulipan, skovmærke og som-merens blomster som hortensia, allium. Her er plukkebed, dufte og lyden af de rislende prydgræsser der skaber et bevægeligt bagtæppe for blomsterne. Boulebanen og motionshaven supplerer mulighederne for at udfolde sig. Beplantningen skaber en skærmet krog og privathed om træningen. Over haven danner trækroner af mannaask, robinie og æble og kirsebærtræer et løvtag med lys- og skyggespil og en lang forårsblomstring i hvid. Udgange fra den hemmelige have camoufleres med beplantning.

Den hemmelige have årstidsvariation_begge

År  

2018-2023

Bygherre  

Frederiksberg Kommune / FB-Fonden, OK-Bolig A/S, Strunge Jensen A/S

Sted  

Frederiksberg

Størrelse  

18.300 m2

Arkitekt  

RUBOW arkitekter

Landskabsarkitekt  

RUBOW arkitekter

Præmiering  

1. præmie

Entrepriseform  

Totalentreprise

Status  

Under projektering

Sagsansvarlig partner  

Stine Poulsen

Samarbejdspartner  

GVL Entreprise, BBP Arkitekter, DOMINIA

Generationernes Hus LARK BG4