Sct. Hans Retspsykiatri

VIEW 01

Det Ny Retspsykiatri Sct. Hans tager sit udspring i stedets store kvaliteter. Kulturarven og de arkitektoniske kvaliteter i den eksisterende campusbebyggelse Sct. Hans Øst, og ikke mindst områdets stærke landskabelige kvaliteter med sit smukke kuperede terræn, er afsæt for den nye, terrasserede bebyggelse.
Projektet består af 4 sengeenheder, udendørs og indendørs fællesaktiviteter samt et ankomsthus med personale og besøgsfaciliteter. Hver sengeenhed er udformet som en klynge af tre gårdrum. Ankomstbygningen placeres i forlængelse af aksen i Tofteparken i det eksisterende Sct. Hans Øst og fungerer som bebyggelsens visuelle port.
Bebyggelsen danner via sine landskabsplateuaer i sig selv perimeteren omkring anlægget. Hele bebyggelsen bindes sammen af en indre havegang/parterre tilknyttet fællesfunktioner som udendørs og indendørs fitness, idrætshal, værksteder, musikrum, træningskøkken, religiøse rum samt café/bibliotek.
Centralt ligger den store og oplevelsesrige aktivitetspark, hvorfra der overalt, grundet bebyggelsens disponering på grunden og det faldende terræn, er udsyn over parken, de udendørs aktivitetstorve og landskabet, men aldrig direkte ind til en bolig.
Boligerne er altid placeret med udsyn over landskabet og aldrig med indbliksgener to boliger imellem. Et gennemgående parameter for plandisponeringen er fokus på personalets og patienternes arbejdsgange, velvære og sikkerhed.
Projektet arbejder bevidst med den helende arkitektur – betydningen af lys, luft og natur. Der er således overalt i bebyggelsen udsyn over det fantastiske landskab eller grønne haverum. Man bevæger sig altid fra udblik til udblik.
Facader er disponeret ud fra en fortolkning af de eksisterende klassiske bygninger i et nyt og moderne formsprog. De gule teglfacader glider ud over skrænten som landskabelige koter, der afsluttes af grønne tagflader og derved fremstår integreret i omgivelserne. Kun ankomstbygningen rejser sig med valmet tag i overgangen til de gamle bygninger.
Sikkerhedsforhold er integreret i arkitektur og anlæg, og drift/varegård fremstår delvist skjult under en let overdækning af solceller.

VIEW 02Sengestue_RSH_1 Abenskt_hans_ny_ankomst_big_01_FINAL

År  

2013-18

Bygherre  

Region Hovedstadens Psykiatri

Sted  

Roskilde

Størrelse  

20.000 m²

Totalrådgiver  

KHR arkitekter A/S

Ingeniør  

Oluf Jørgensen A/S, Spangenberg & Madsen, WSP UK ltd

Landskabsarkitekt  

Opland Landskab Aps

Sengestue_1920x1200 BG