Fem hjerter til Sct. Hans i Politiken!

★ ★ ★ ★ ★ ☆

Et Louisiana til samfundets farligste medborgere

”Når arkitektur har en betydning for velvære og muligheden for helbredelse, så er den måde, man har udnyttet terrænet på Sct. Hans, vitterlig fremragende. Et samfund, der giver så gode opbyggelige rammer til sine [psykiatriske patienter] må jo tro på, at vi alle har en chance.”

Sådan skriver Politikens arkitekturanmelder Karsten R. S. Ifversen, der har besøgt Ny Retspsykiatri Sct. Hans, som RUBOW arkitekter har tegnet i tæt samarbejde med KHR, Oluf Jørgensen og Opland.

”De mennesker der skal have deres dagligdag i de nye bygninger, skal bo der gennemsnitligt i fire år”, fortæller Karen Stub Dyhr, RUBOW arkitekter, der har været sagsarkitekt på projektet, hun fortsætter ”Derfor har vi udnyttet potentialet i terrænet til at skabe en bebyggelse der opleves åben og i kontakt med omgivelserne, selvom det er en lukket institution med høj sikkerhed.”

Den nye retspsykiatri på Sct. Hans Hospital i Roskilde er tegnet med en idé om at arkitektur og natur kan helbrede. Derfor er bebyggelsen udformet, så den hverken signalerer afstraffelse eller indespærring, men snarere ro, værdighed, styrkelse og genopbygning.

”Sindrigt har man udnyttet et skråt terræn til at skabe en visuel sammenhæng med himlen og landskabet udenfor – ikke ulig den, man møder på kunstmuseet Louisiana.” skriver Ifversen.

I den nye, lave bebyggelse er der ikke behov for indhegning, for bebyggelsen lukker sig omkring sin indre parklignende have og danner således sit eget værn. Men fordi haven falder 8 meter i terrasser ned over en skrænt, kan man se langt ud i horisonten. Langt ud over den bygning, der for en tid skal sætte rammen for hverdagens liv og mening.

Læs anmeldelsen i Politiken her.

Du kan se projektet her.