Sct. Hans er Årets Sundhedsbyggeri 2022

Ny Retspsykiatri Sct. Hans, i Roskilde er blevet kåret til Årets Sundhedsbyggeri 2022 af Nohrcon. Projektet er blevet bedømt af både en fagjury og gennem en offentlig afstemning. Det er blandt andet forståelsen for brugerne, harmonien med omgivelserne og den tætte kontakt med den helende natur, der overbeviser fagjuryen.

Fagjuryen skriver:

“Projektet har formået at løse udfordringerne med at skabe rummelige uderum, der samtidig opfylder de nødvendige krav om sikker afskærmning. Et smukt byggeri, som har taget funktionskravene alvorligt, men også anvendt dem til at skabe nye muligheder.”

“Et meget imødekommende projekt udført med stor indlevelse i de særlige patienters behov. Med få virkemidler er der opnået en god harmoni – et byggeri i balance med omgivelserne”

“Viser stor forståelse for brugerne af byggeriet. Positivt med den tætte kontakt til naturen overalt i byggeriet. Fin udnyttelse af dagslyset. Godt materialevalg. Sikkert og overskueligt fælles gårdrum.”

Udviklingen af Sct. Hans har både været udfordrende og inspirerende. Det er lykkedes at indpasse et stort byggeri med en lang række funktionelle og sikkerhedsmæssige bindinger i nogle helt særlige historiske og landskabelige omgivelser. En af de helt store udfordringer har været at koble et komplekst program af rum med 12 meters terrænspring.

”I skitseringsprocessen blev det tydeligt for os at bygning og landskab kunne blive én og samme fortælling ved at indskrive disse rumkrav i et terrasseret bygningsværk.” fortæller Susanne Hansen, kreativ direktør hos RUBOW arkitekter og fortsætter; “Dette blev et både forløsende og mulighedsskabende greb, som alle parter i projektet efterfølgende har ønsket at fastholde og udforske. Resultatet er blevet et meget helstøbt anlæg, som indskriver sig respektfuldt i det smukke Sct. Hans. Sikkerhedsperimeteren omkring byggeriet er gjort beboelig, så den skaber glæde for alle de patienter, der skal finde tilbage til et liv i balance, mens de opholder sig her.”

På Ny Retspsykiatri Sankt Hans åbner både park og bebyggelse sig op mod fjorden og skaber lange horisonter. Det er det helt særlige ved stedet og grunden til at Region Hovedstadens Psykiatri efterfølgende har valgt at navngive den nye afdeling ”Udsigten”.

Projektet er udviklet sammen med KHR, Spangenberg & Madsen A/S, Oluf Jørgensen A/S og Opland for Region Hovedstaden.

Du kan læse mere om projektet her