RUBOW VINDER PSYKIATRIHOSPITAL

RUBOW arkitekter er udpeget som vinder af den 2-fasede konkurrence om Ballerup Psykiatrihospital – et 5.600 m2 nybyggeri til behandling af spiseforstyrrelser for Region Hovedstaden og Psykiatrisk Center Ballerup. Projektet er udarbejdet i samarbejde med Wessberg A/S Rådgivende Ingeniører og BOGL (Bang og Linnet Landskab) med RUBOW arkitekter som totalrådgiver.
’Projektet er videreudviklet til et meget overbevisende forslag i både helhed og detalje, der på forbilledlig vis fanger stedets ånd og samtidigt løser programmets funktionelle udfordringer på en ny, givende og identitetsskabende måde’, lyder det fra dommerbetænkningen af fase 2.

Helende arkitektur i parkområde
Det nye projekt danner rammen om et behandlingsmiljø præget af stedets landskabelige karakter, hvor kontakten til det grønne og en gennemgående varm materialeholdning danner rygsøjle for et klart opfatteligt koncept for arkitektonisk way-finding. Bevægelsen sammenbinder nybyggeriet i et præcist indre flow og er defineret af stemningsskabende oplevelser af at ’gå over landskabet’, ’at gå på landskabet’ og ’at gå nede i landskabet’. Som perler på en snor etableres 5 karakterfulde mødesteder, som med rumlig diversitet og markante lysindtag skaber identitet for enhederne i form af bl.a. ’velkomstrummet’, ’biblioteket’ og ’pejsestuen’. Udover at understøtte way-finding udgør mødestederne koordineringspunkterne mellem personale og patienter og sikrer oplevelsen af et imødekommende og attraktivt behandlingsmiljø.

Byggeriet skal samle 4 eksisterende behandlingsinstitutioner i Region Hovedstaden og kommer til at tilbyde konferencecenter, ambulatorium, døgnafsnit og botilbud samt en terapipark. Konkurrenceprojektet introducerer et strategisk byggekoncept, der er åbent for en efterfølgende brugerprogrammering.