”fra ghetto til stolthed”

For andet år i træk modtager RUBOW arkitekter Skanderborg Kommunes arkitekturpris for et alment boligbyggeri. Sidste år modtog den nye rækkehusbebyggelse Svaneparken prisen. I år har Skanderborg Kommune valgt at præmiere transformationen af Grønnedalsparken, som gennem en helhedsplan har fået et arkitektonisk løft og i dag lever op til moderne boligstandard på både bebyggelses- og boligniveau.

”Helhedsplanen har givet beboerne i hele bydelen en stolthedsfølelse, som man ikke kan vurdere højt nok. Området er flyttet fra at være på ghettolisten til at være et område, hvor der er venteliste på at få en lejlighed” Udtaler Formand for Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune, Claus Leick.

Bebyggelsen har gennem helhedsplanen gennemgået en arkitektonisk transformation, Gennem helhedsplanen er foretaget en gennemgribende facaderenovering med nye murede facader, med farvemæssig variation mellem de enkelte boligblokke, opgange er åbnet op med store glaspartier og giver en lys og venlig ankomst til boligerne.

Udeområder og omgivelser er bearbejdet med fokus på at give muligheder for udeaktiviteter, og på at folk skal kunne færdes trygt i området. Den landskabelige bearbejdning, cykelskure, bænke og grillpladser osv. er på arkitektonisk niveau med selve bebyggelsen. Området hænger sammen og er blevet en smuk helhed arkitektonisk og materialemæssigt.

Den gennemgribende og ambitiøse renovering har krævet tæt samarbejde mellem både rådgivere, bygherre, myndigheder og entreprenør. Hovedparten af beboerne boede i boligerne under arbejdet, det har krævet dialog og masser af vilje til at løse udfordringer.

Helhedsrenoveringen er gennemført i samarbejde med JFP A/S, ERIK arkitekter, Archinet, Oluf Jørgensen og ByMunch for Skanderborg Andelsboligforening.